Image 1 title

type your text for first image here

Image 1 title

Image 2 title

type your text for second image here

Image 2 title

Image 3 title

type your text for third image here

Image 3 title

Image 4 title

type your text for 4th image here

Image 4 title

Image 5 title

type your text for 5th image here

Image 5 title

Image 6 title

type your text for 6th image here

Image 6 title

Image 7 title

type your text for 7th image here

Image 7 title

Image 8 title

type your text for 8th image here

Image 8 title

Image 9 title

type your text for 9th image here

Image 9 title

Image 10 title

type your text for 10th image here

Image 10 title

Popevke i sjećanja uz kostanje i portugizac

Došlo je svima jedno od najdražih doba godine. Jesen. Kada se ubiru plodovi cjelogodišnjeg rada, peku kesteni i napokon degustira mlado vino. A koje je srcu draže od mladog portugisca! 12.09.2022. na Vrhovčaku su se članovi Udruge samoborska vinska cesta (i pokoji prijatelj) okupili uz kestene i Portugizac. Atmosfera se vrlo brzo ugrijala pečenim kestenima i portugiscem od našega Pavlina. Iako smo se prisjetili berbi i prokomentirali uspjehe i urode te izradili okvirne skice za nadolazeće Martinje, bilo je to vrlo ugodno druženje uz šale i popevke. Sjetili smo se i našeg dragog Franje Sinaja Gluščića koji je uživao u svakom našem susretu pa iako nas je nažalost malo prerano napustio, njemu u sjećanje digle su se čaše u vis. 

Franjo Sina Gluščić - posljednji pozdrav

Jedno veliko hvala prijatelju Sina, vidimo se, Udruga Samoborska vinska cesta

 

40. sastanak članova

održan je u ponedjeljak 20.06.2022. godine na Vrhovčaku. Na sastanku je zaključeno da se 18. večeri vina i pjesme, u istom formatu kao do sada degustacija samoborskih vina, bermeta, rakija i drugo, kao i drugih vina, Samoborske češnofke i Samoborskog kukuruznog kruha - Etno fletno, nastup pjesnika Matice hrvatske Ogranak Samobor uz glazbenu pratnju Damira Šoića i Iveka Papište, održati će se 26.08.2022. godine na Malom placu (trg kod pošte). Manifestacija će biti humanitarnog karaktera za Juricu Jurkovića. Izlet na otok Krk koji se održao 06.06. ocijenjen  je kao uspješan i koristan. Kušala se zlatna vrbnička žlahtina Gospoja i zadrugara Matka Polonija. 

18. večeri vina i pjesme

Manifestacija koju zajednički organiziraju Udruga Samoborska vinska cesta i Ogranak Matice hrvatske Samobor - Večeri vina i pjesme održana je u subotu, 26. kolovoza, na svom uobičajenom mjestu, na trgu između pošte i glavne gradske tržnice. Dobru večernju zabavu prisutnima su poželjeli predsjednik Udruge Samoborska vinska cesta Dragutin Koletić, Vlatka Bošnjak u ime Ogranka Matice hrvatske te zamjenik gradonačelnice Petar Burić, a svi posjetitelji mogli su uživati u ponudi domaćih vinara, udruga i OPG-ova. Ove godine na štandovima su se mogla kušati vina, bermeti i likeri Župančića, Sirovice, Pavlina, Hedonice, Mahovića, Rubinića i Mlina iz bajke, a svoje slane i slatke specijalitete pripremile su udruge Etno fletno, Samoborska češnofka i Rudarska greblica. Sparnu ljetnu večer okupljenim Samoborcima i gostima olakšali su svojim glazbenim izvedbama Damir Šoić i Ivan Papišta, uz stihove Koviljke Vlahović Telišman, Maje Vidaković, Vlatke Bošnjak i Zorana Perovića. Organizatori su prikupljene donacije s ove večeri namijenili našem sugrađaninu Jurici Jurkoviću.

Studijsko putovanje na otok Krk

06.06.2022. članovi i gosti Udruge Samoborske vinske ceste uputili su se na stručni posjet otoku Krku i autohtonoj i najpoznatijoj vinskoj sorti žlahtini. U PZ Vrbnik kojoj se podrumi i kušaona smješteni na samoj obali mora podno zidina Vrbnika uz stručno vodstvo enologa Marinka Vladića prisutni su se upoznali s poviješću Zadruge, koja je osnovana 1904. godine i od tada neprekidno djeluje. U ono vrijeme je bila socijalno-ekonomski pokretač Vrbnika i kao rezultat planskog ulaganja u suvremenu tehnologiju i revitalizaciju dobiva danas njihov najznačajniji proizvod - Zlatna vrbnička žlahtina. Uz žlahtinu predstavljene su još i etikete Namori, Prošek, pjenušci Valomet bijeli i roze. Zadruga trenutno broji 125 punopravnih članova s područja Vrbnika i proizvodi 70% vrbničke žlahtine. Iznad Vrbnika  smjestila se PZ Gospoja koja je osnovana 1995. godine od obitelji Toljanić&Brusić. U sklopu vinarije izgrađena je, putem europskih fondova, moderna kušaonica s prekrasnim panoramskim pogledom na Velebit i crikveničku rivijeru i pršutana koja je pred završetkom. Predstavljen je pjenušac Gospoja, žlahtina, prošek i na kraju Misno vino (desertno vino). Nakon ručka u konobi Ulikva u centru Omišlja, polusatna zvonjava Župne crkve duhovskog ponedjeljka su najavila sutrašnji dan Grada Omišlja i procesiju koja kreće u ranim jutarnjim satima iz centra prema njihovom groblju i kapeli Sv Duha i završava svetom misom u 6,30 sati. U franjevačkom samostanu i njihovom muzeju na otoku Košljunu, nasuprot Punta, dobivene se informacije o prošlosti cijelog Krčkog kraja. Na kraju iznad Punta u masliniku  Ulika smjestilo se izletište Nerezice koje svojim položajem, pogledom, 3000 maslina i poslovnom vizijom daje "šlag na tortu" ovog studijskog putovanja na otok Krk.